dimecres, 29 de juny del 2016

Monsenyor dels anyells







Aquest home tan rialler ens vol fer combregar amb rodes de molí
o passar bou per bèstia grossa. Foto FLAMA.





La vigília de sant Pere, l’agència cristiana de notícies Flama va donar dues informacions relatives a Joan Josep Omella Omella, arquebisbe de Barcelona.

Una, deia que a palau havien celebrat l’onomàstica del prelat i que ell s’adreçà als curials posant en valor la figura de sant Joan, destacant la seva dimensió espiritual, mansuetud i senzillesa. I recordant que la funció dels capellans és «fer que Jesucrist creixi» sense ser «protagonistes de res».

L’altra, reportava que el Papa lliurava el pal·li a l’arquebisbe i que li serà imposat pel nunci a la catedral. La notícia s’acompanyava d’un article del director de l’Arxiu Diocesà sobre l’origen i significat de l’ornament, del qual extraiem els continguts més significatius: «El pal·li, signe del «bon pastor» i de la comunió amb Roma. Aquest ornament que porten els arquebisbes metropolitans a les espatlles i el coll és de tela blanca amb creus de seda negra. Segons la seva forma ve a ser una mena de cinyell (escapulari), com si fos un anyell a les espatlles del «Bon Pastor». Els pal·lis són fets amb la llana d’uns anyells que el dia de la festa de Santa Agnès es beneeixen després del pontifical a l’església fuore le mura. Els pal·lis, un cop fets amb la llana d’aquests anyells, són guardats en una arqueta de plata daurada a la cripta de Sant Pere del Vaticà, sota l’altar de la «confessió». Els anyells i la seva llana recorden l’escena evangèlica del «Bon Pastor». Així cal que ho sigui l’arquebisbe-metropolità per als seus feligresos i àdhuc per als bisbes sufraganis de la seva província. El pal·li, doncs, té uns significats amplis: pastoreig, comunió amb el Papa –que és qui el lliura als nous arquebisbes–, poder i honor supraepiscopal en tota la pròpia província eclesiástica (...).»

Està clar, monsenyor. Els capellans humils i sense protagonisme, i per a vós el  «poder i honor», guarnit luxosament i amb escut com un potentat medieval. El silenci dels anyells.


El pal·li, ornament exclusiu del Papa i els metropolitans




Escut d'armes de Joan Josep Omella.






Al cap d'un any, en la vigília de Sant Pere de 2017, l'arquebisbe J.J. Omella va ser creat cardenal i per això ja tenia a punt l'adaptació de l'escut d'armes a la superior categoria jeràrquica. A la cerimònia el Papa Francesc digué als nous cardenals "Jesús no us ha cridat perquè us convertiu en 'prínceps' en l'Església". També "Jesús camina davant de vosaltres i us demana seguir-lo amb decisió" i que us "crida a mirar la realitat, no a distreure's en altres interessos o altres perspectives". Amb aquesta parafernàlia, costarà molt.